2010. július 29., csütörtök

A Balkon legújabb számának tartalmából



A tartalomból:

Hajdu István: A paradoxonok élete

Gondolat-girlandok Körösényi Tamásnak (1953–2010)

A művészet él

Körösényi Tamással Fórián Szabó Noémi beszélget

„Ha lenne még egy életem”

Körösényi Tamással beszélget Cserba Júlia

Nagy Edina: Mérlegen a valóság?

Was draußen wartet (Ami odakinn vár ) - 6. Berlin Biennale

für zeitgenössische Kunst

Bódi Kinga: Aufschreiben, Abschreiben, Umschreiben

Handlung. On Producing Possibilities

Bukarest Biennále 4.

Mestyán Ádám: Kinek a hagyatéka?

Les Promesses du passé, 1950-2010 - Une histoire discontinue de l’art dans l’ex-Europe de l’Est (A múlt ígéretei, 1950-2010 - A művészet megszakított története az ex-Kelet-Európában)

Kerekes Anna: A múlt ígéretei

Les Promesses du passé, 1950-2010 - Une histoire discontinue de l’art dans l’ex-Europe de l’Est (A múlt ígéretei, 1950-2010 - A művészet megszakított története az ex-Kelet-Európában)

Najmányi László: SPIONS (Hatodik rész)

Hornyik Sándor: Kinek a képzelete? Hidegháború, sci-fi és fallogocentrizmus

A képzelet tudománya

Páll Zoltán: 21 Párbeszéd

21 párbeszéd-indító alkotás a 21. században, a 21 éve fennálló demokrácia nyújtotta alkotói szabadsággal élve

Kókai Károly: A kulturális helyzet

Július Koller: Vedecko-Fantastická Retrospektíva

Pelesek Dóra: Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni!
(Hasznos tanácsok hajadonoknak)

Hermann Veronika: Az identitás mint?

Néma jelek. Az (in)tolerancia kortárs megközelítésesei

Ligetfalvi Gergely: Olaszországi útinapló - Daniel Spoerri nyomában

Králl Csaba: Belső utak könyve

Emanuel Gat Dance: Téli variációk
 
Forrás: Balkon


Gyökér aki mulat - pénteken indul az I. Roham Trash Fesztivál


A Roham csapata az év talán legnagyobb durranására készül. Nem kisebb dolgot tűztünk ki célnak, mint hogy az ország leggyökerebb produkcióit és produktumait gyűjtsük csokorba. Így zeneileg természetesen Soerii & Poolek táncoló törpéjétől Sickratmanen át, a Csermanek Lakótelep tablettás koccintós performanszáig tart a kínálat. Emellett vetítések, kiállítás, IQ csökkentő foglalkozások sokasága fogja várni a gyökér módon szórakozni vágyó résztvevőket.

A fesztivál "összművészeti", igyekszünk más műfajokat is behozni a rendezvényre, így lesznek filmvetítések, fény-show, performance-ok, Inda videó sarok, kiállítás. Igyekszünk olyan hatást elérni, mint amikor az ember bemegy a szellemvasútba, és mindenhol hat rá valami. Persze ebben a zene az egyik leghangsúlyosabb elem, két helyszínen lesz 12 együttes akik a legkülönfélébb műfajok legeredetibb képviselői.

A programokról bővebben a Roham.hu oldalon olvashatsz.

A rendezvény flott lezajlása érdekében 500 főre maximalizáltuk a közönség számát, így javasoljuk a jegyek elővételét. A rendezvény ideje alatt őrzött bringatárolót üzemeltetünk! Aki meztelenül érkezik a rendezvényre, ingyen bejöhet!

I. ROHAM TRASH FESZTIVÁL PROGRAMBONTÁS

2010. július 30. péntek

KULO BÁR

20:30 Kelemen Kabátban

22:00 Yellow Spots

23:30 Sickratman

DJ Turirst


KULO PINCE

20:00 Kata Valami

20:45 Super Stupid

22:00 Kunyó Krú Speciál

23:00 Büdösök


2010. július 31. szombat

KULO BÁR

20:30 Lopunk

22:00 Magic Mosquitoz

23:30 Soerii & Poolek

DJ Turist    

KULO PINCE

20:00 Silence

21:30 Csermanek Ltp.

23:00 Új Látásmód Fúzió

Forrás: Roham

2010. július 26., hétfő

Bódis Barnabás kiállítása az IF Kávézóban



"A Föld szívének dobbanása" c. Rózsa György szerzeményt előadja:
Berezvai Márta - trombita
Rózsa György - gitár
Ezután a duo jazzt játszik 22 h-ig.



2010. július 24., szombat

Roma divatbemutató a tradíció és a modernitás jegyében


"A Romani Design különleges, egyedi értéket képvisel, megfelel a mai kor modern elvárásainak, ugyanakkor tovább élteti a roma kultúra tradícióit, sokszínűségét.


Célja a roma viseleti kultúrában fennmaradt tradíciók felelevenítése és megőrzése nem statikus, múzeumi keretek között, hanem széles közönséget megszólító produktumok, igényes, minőségi, divattermékek, alkotások bemutatásával. A Romani Design teljesen egyedülálló. Újszerű, mert a romák kultúráján alapuló, azt kiszolgálni akaró ruhák, kiegészítők, ékszerek, kézműves termékek nem készültek mind ezidáig Magyarországon. Sem a divat-, sem az ékszeripar nem fejlesztett ki termékeket kifejezetten a roma emberek számára, a roma kultúrából táplálkozva. Az köztudott, hogy a roma népcsoport ezen a két területen is sajátos, egyedi jegyeket hordoz. A Romani Design ezt a meglévő, ki nem elégített igényt igyekszik kiszolgálni: tradicionális roma öltözékek és kiegészítők, valamint azok motívumainak felhasználásával, a XXI.század igényeinek megfelelő divatos dizájn termékek tervezésével, előállításával.

A Romani Design a tradíció és a modernitás képviselője.
A Romani Design a minden szinten egyre inkább jelen lévő és fokozódó társadalmi konfliktust, a romák elleni előítéletet kívánja csökkenteni a divat világán keresztül. A roma kultúra számos ponton megjelenik a többségi társadalom kulturális ismeretében, de ezek között a viseleti kultúra semmiképpen sem jelentős. Így romák és nem romák egyaránt nagyon keveset tudunk a kultúra ezen területéről.
A divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi különbségek mérsékléséhez, a közvélemény alakításához, szemléletformálásához. A divat világán keresztül minden roma fiatal élénkebben ápolhatja a roma hagyományokat, a nem romák pedig elfogadóbbakká, nyitottabbá válnak. A Romani Divat Stúdió a divaton keresztül kívánja egyszerre segíteni a roma kultúrával szembeni előítéletesség mérséklését és hatékony módon ápolni a roma viseleti kultúra hagyományait a Romani Design márkanév népszerűsítésével.
Szeretnénk elfogadóbbá, egymás iránt érzékenyebbé, toleránsabbá tenni társadalmunkat vagy legalábbis hatni ebben a tekintetben, azzal, hogy szembesítjük az egyénben, a társadalomban élő sajnálatos sztereotípiákat, előítéletes képet az utcán, a munkahelyeken, a közösségi-, kulturális fórumokon szembejövő, a roma kultúra egy XXI. századi modern, lendületes pozitív képével, a romani dizájnnal.Hitvallásunk szerint előítéletekkel terhelt világunkban a divat egy erős híd lehet, amely aktívan hozzájárulhat egy toleránsabb, boldogabb társadalom eléréséhez."
 
Helyszín: Gödör Klub, Erzsébet tér
Időpont: július 24., szombat, este 8 óra

2010. július 23., péntek

The Pils, Tegnapután, The Durgas és DJ Viki koncert a Gödörben

Az énekes-gitáros Benjii és testvére, a szintén gitáron játszó Christopher Simmersbach egy barátságos, nyíltszívű amerikai zenekar alapítói, amely folkrockot játszik. A két testvér gyermekkora kalandos volt: Bajorországban születtek, de Thaiföld, Tanzánia, Mali, Szenegál, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok különböző tájékain nevelkedtek, valószínűleg ekkor tettek szert a harmadik világ iránt érzett felelősségérzetükre, ami azóta különféle jótékonysági akciók és koncertek szervezésében nyilvánul meg. Zenéjükre is hatással volt a sok utazás: reggae, folk, Nick Cave, etno rétegződnek rá a rock-alapra. A Simmersbach-fivérek korábban a Subtle Plague nevű zenekarral szereztek maguknak ismertséget, felléptek az Iggy Poppal, a Sonic Youth-szal és a Jesus Lizarddal. A kilencvenes évek Greateful Dead-jeként ünnepelték őket ekkoriban, nem annyira a zenei stílusra értve, mint inkább arra, hogy a legendás amerikai rockbandát is batikolt pólós hippik százai (The Deadheads) követték hűségesen minibuszban a hatvanas években. Az ezredfordulón a testvérek aztán váltottak, ekkor alakult meg a Durgas formáció, ami híres a béke iránti demonstratív elkötelezettségéről. Játszottak Koszovóban, AIDS-kórházakban, bevándorolt indiai munkások gyermekeinek, cunami sújtotta családoknak, burmai menekülteknek. Magyarországon sűrűn fellépnek, a Tilos az Á-ban kezdték, amíg létezett a hely, aztán megfordultak a Sarkban, tés a Trafóban is adtak jótékonysági koncertet a Burmában pusztító ciklon túlélőinek segítéséért. A Durgas július 23-án a Gödör Klub-ban ad etno-rock-country-koncertet. Vendégeik:The Pils, Tegnapután, és DJ Viki.

Helyszín: Gödör Klub, Erzsébet téri Kulturális Központ és Park
Időpont:  július 23., péntek 21 óra
A belépés díjtalan!
Forrás: Origo, Gödör Klub

2010. július 21., szerda

Kiállítás Keresztes Zsófi 'Palinta' horror babáiból


Keresztes Zsófi 'Palinta' horror babái, a CISTAS-ok beköltöznek a TELEP-re. Hatalmas munka, komoly odafigyelés és precizitás eredményei, melyeket 2 hétig tekinthettek meg a Gozsdu E udvarában. A Telepre tervezett kiállítást Szöllősi Géza nyitja meg, majd a The Future Shepherd & Kettestelep zenél.

Kiállítás: 'A hinta a földtől való felemelkedést, szárnyalás illúzióját kelti, de magában foglalja a zuhanás lehetőségét is, hisz jelen esetben alattunk több méter mély lyuk tátong. A fent és a lent összefonódása, a függés, de a szárnyalás lehetősége is. Mozgunk de nem haladunk. A hinták és hintázók alapanyagául női fűzők szolgálnak, melyek egyszerre sugallnak puhaságot, képlékenységet, de fenyegető kötöttséget is.'

Helyszín: VII.ker. Dob utca 16. Gozsdu 'E' udvar
Időpont: 2010.07.23. Péntek 19.30-23.30-ig

A TELEP egy fiatal magánszemélyek kezdeményezésére létrejött nyári megmozdulás, amelynek a Gozsdu Udvar ad otthont. A projekt elsődleges célja egy olyan összművészeti alkotótér létrehozása, ahol eddig kevésbé ismert, főleg az undergroundban nevet szerzett, tehetséges magyar művészek kapnak lehetőséget arra, hogy megmutassák munkáikat a nagyérdeműnek. A szervezők számára fontos, hogy a befogadott művészek – legyenek amatőrök, vagy profik -, manuális technikákkal alkossák meg műveiket, de ezen belül bármilyen műhelytechnikát alkalmazhatnak. Annak érdekében, hogy a kiállítások, művészeti megmozdulások olyan környzetben valósuljanak meg, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az alkotókat és a látogatókat, hétről hétre változatos programokkal – kiállításokkal, workshop-okkal, filmvetítésekkel és bulikkal - várja a TELEP az érdeklődőket.
Nyitvatartás:
Hétfő - Szombat: 16:00- 24:00
Vasárnap: 10:00 - 24:00 / 10:00-tól Gouba Bazár

Forrás: TELEP honlapja

Illés Barna tárlatvezetése 'moszkva' című kiállításán a Next Art Galériában


Időpont: 2010. július 22-én 18 órától
Helyszín: Next Art Galéria
1054 Budapest, Aulich utca 4-6.

„A moszkva”, így kisbetűvel a címe Illés Barna fekte-fehér, a Moszkva teret ábrázoló, lightboxokon prezentált fotosorozatának.

A NextArt Galériában bemutatott képek csupán ábrázolásai a dokumentarista fotográfiának. Illés Barna képzőművészeti kiállítása a tradicionális fotográfia formanyelvén, az egyetlen autentikus fotográfiai műfajt megidézve pszeudo dokumentumokkal kíván hatni a nézőre. A „Moszkvára” jellemző csoportos magány archetipikus beállításai egyszerre hordozzák magukon a jól elkapott pillanat feszültségét, esetlegességét és a konstruált kép kiszámítottságát. Mindezekkel érthetően reflektál a műfaj árnyaltságára és történelmi tradícióira, kilépve annak határmezsgyéire, rálépve ezzel a „staged” világára.

Minden egyes jelenet egy sűrített egykockás film. A néző dolga a narratíva megfejtése, de második olvasatban a mediális reflexiók, értelmezések kerülnek előtérbe.

„Nekem elég egy képet kitalálni, szerencsére nem vagyok forgatókönyvekbe zárva. Mindig csak az az egy kép a fontos. Formanyelvileg ehhez leginkább adekvátnak a dokumentarista közelítést tartom. Ezzel hitetem el, hogy ez maga a valóság.

Mivel a megjelenített helyzetek „főszereplői” többnyire fiatalok, olyan arcokat kerestem közöttük, akik viselkedésükben és élethelyzeteikben az átlag 20-as, 30-as korosztály image-ét hozzák. Van közöttük tanár, szabolcsi diák, túlélőművész, vendéglátós, kiöregedett élsportoló, vagy éppen hivatásos szinésznő. A helyzeteket magam rendeztem, de a gesztusok általuk formáltak. A megrendezettség hatását elkerülendő az expozíció pillanatát nem tudták pontosan. A szereplők kiválasztásánál szempont volt az is, hogy szinte mindannyian a fotográfia közegéből érkeztek és álltak már a kamera másik oldalán is. Ez nagyban könnyítette a dolgomat, mert nem szerepeket játszottak, hanem önmagukat adták, tisztában voltak a médium sajátosságaival.”

Forrás: Next Art Galéria

2010. július 18., vasárnap

Sanyi a Bagoly különböző megnyilvánulási formái

2010. július 16., péntek

Falvai Mátyás kötetbemutató party-ja a Holdudvarban


19:00 Megérkezés, kézfogások, welcome drink (pálinka), vidámság.

19:30 Beszélgetés a könyvről, amelynek során kedvcsináló részletek is elhangoznak.

UPDATE: Beszélgető társam Mészáros Urbán Szabó Gábor (író, cimbora) lesz.

20:30 A Longplay Superstars, a főváros egyik legdögösebb, saját meghatározásuk szerint "bekiabálós funkot" játszó zenekara, sok fúvóssal, szigorú basszussal és méretes fílinggel.

22:00 Matek Márk, a Holdudvar egyik zászlóvivő DJ-je külön erre az alkalomra komponált jazzes szettjével csúszik át program az esti bulizásba.

A kötetet helyben meg lehet vásárolni és dedikáltatni is.

Időpont:
2010. július 23. (péntek), 19:00-tól

Helyszín:
Holdudvar, Margitsziget
10 perc séta a Margit-híd mindkét hídfőjétől, a régi Casino épületében


2010. július 15., csütörtök

Sanyi a Bagoly indulója

Készítette: Gremsperger Zoltán

Sanyi a Bagoly honlapja

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítása a Holdudvarban


Kiállító művészek: 
Borsos Lőrinc (Borsos-Lőrinc Lilla, Borsos János), 
H.Power, 
Karácsonyi László, 
Vályi Péter

Kurátorok: Farkas Zsófia, Szalai Borbála

Megnyitó: 2010. 07. 07, 19.00
Megtekinthető: 2010. 07. 26-ig
Helyszín: Holdudvar Galéria,
a régi Margitszigeti Casino épülete


A kiállítás egy kísérlet a művészettörténet résztudományának, az ikonográfiának újragondolására, illetve az ehhez kapcsolódó kérdések felvetésére. A műtárgyak tartalmának meghatározásával és értelmezésével foglalkozó tudományt kiemeljük száraz történeti közegéből, és áthelyezzük a Holdudvar Galériába, ahol fiatal művészek alkotásai között keressük mai helyét. A kiállított műveken ikonográfiai alaptípusok jelennek meg, a formai kódokhoz kapcsolható bibliai-, és művészettörténeti utalások egy régi és új aspektussal tágítják, vagy szűkítik a művek értelmezési horizontját. Így lesz képregényhősökből Dávid és Góliát, Darth Vaderből vagy Transformersből Apokalipszis lovasa, csónakázó kisfiúból Noé, vagy lenyíló fejű kiscsibéből a Szentlélek kiáradása. A művek ironikus volta azt is hangsúlyozza, hogy a formai kódok nem feltétlenül járnak együtt a hozzájuk kapcsolt tartalommal.

A művészettörténet módszertárába tartozó bibliográfiai hivatkozások és ikonográfiai párhuzamok most a kiállítás aktív szereplőivé válnak, egy-egy képtípus kapcsán a látogató akár rövid kutatásba is kezdhet a galéria terében elhelyezett lexikonok segítségével. A művek megfejtésére szolgáló könyvek látszólag pontos és megbízható kalauzként szolgálnak, kérdés azonban, hogy használható-e, és használandó-e ez a módszer a kiállított alkotások - vagy tágabb értelemben - a kortárs művészet kapcsán.

A kiállítás célja nem a válaszok megtalálása, hanem hogy teret adjon az ikonográfia és a kortárs művészet találkozásának.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
elérhetőségei:
Bp, 1077, Rottenbiller u. 35
studio@c3.hu
http://studio.c3.hu

Deák Botond és K. Kabai Lóránt felolvasása a Holdudvarban


A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Holdudvar az egyik fő helyszíne az országos olvasásnépszerűsítő irodalmi sorozatnak, az Olvasóliget rendezvényeinek. Ebben az évben Pécsett, Balatonalmádiban, a Szigeten és Budapesten, a Holdudvarban kerül sor felolvasásokra, beszélgetésekre. A Holdudvar előtti teraszon felállított, mobil könyvtárból, folyóiratolvasóból, napozószékekből és babzsákokból álló Olvasópont a kellemes délutáni olvasgatás lehetőségét nyújtja az arra sétálgatóknak, és szombat esténként írókkal és olvasóikkal is benépesül.

Ezen a héten a József Attila Kör (JAK) két szerzője, Deák Botond és K. Kabai Lóránt lesz a Holdudvar vendége
Időpont: július 17, szombat, 18 óra Helyszín: a régi Margitszigeti Casino épülete


  
Forrás: Holdudvar


2010. július 13., kedd

Petites Couleurs / Kis Színes című csoportos kiállítás a Színhely Galériában




Forrás: Színhely Galéria

IL Y A UN AN… / EGY ÉVE MÁR… - Appelshoffer Péter kiállítása a Spiritusz Galériában


megnyitó
2010. július 14. 18:00
a kiállítás bezárása
2010. július 28.
a kiállítást megnyitja
Iványi Bianca
cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 3.

Appelshoffer Péter legújabb festményeit épp egy éve zajlott párizsi útja inspirálta. A képek egy részében van is némi „franciás” könnyedség, hajlékony, lendületes vonalvezetés és égő, tüzes színek, de ezek inkább a rá és a magyar festészetre jobban jellemző erőteljes, „mellbevágó” expresszivitásba vezetnek át: különösen az erős színek és faktúra ragadja meg a tekintetet és szinte tapintásra is ingerel, mégis, ezzel együtt, nagyon érzékeny és finom a képek felülete, szinte míves a megmunkálásuk. Ez az „Appelshoffer-paradoxon” – nemcsak a technikában, hanem a stílusban, tematikában is: a művész líraian, „figurálisan absztrakt” képeket fest, vagyis az elvont motívumokat és a felismerhető figurákat vegyíti, keveri különleges hatású kompozícióin. Ilyen értelemben „átmeneti” képeket hoz létre, amelyek művészi minőségükben természetesen nem ideiglenes, hanem autonóm, nagyon is masszív és szuggesztív képek.Csendéletek és tájképek kísérik, több rétegben és színminőségben: a finom pasztellszínektől az erős, harsány tónusokig, s a leheletnyi, finoman elmozduló ecsetvonásoktól az erőteljes, határozott, vastag gesztusokig. Ez a kettősség kíséri festészetét, az eredmény nagyon lendületes, hol sejtelmesen kibontakozó, hol kirobbanó gesztusfestészet. Appelshoffer a körülötte és benne lévő világ alapélményeit – töredezettségét, változékonyságát, felgyorsulását – figyelve jutott arra: a kor, amelyben élünk, jellemzően szintetikus és eklektikus, sokféle benyomást összesít, ezért képei is ezt adják vissza – többféle festői minőség felhasználásával a külső-belső világ (disz)harmóniájának ábrázolási lehetőségeit kutatva. A párizsi képek kétségtelenül a konkrét, felismerhető motívumok, figurák felé lendítik festészetét, melyek persze sosem naturálisak, a megfestésük és a rájuk festett, feléjük „úszó”, „beléjük” hatoló, hol sávként, hol amorf formaként őket elidegenítő, elvonatkoztató képi-festői részek miatt. A kompozíciók felületén és mögöttük gondolatok, érzetek, emlékek húzódnak, sokat sejtetően igézik és idézik meg Párizs szellemeit, mégsem baljóslatúan, hanem rejtelmesen, finoman bontakoznak ki az épületek, terek, tájak, személyek többé-kevésbé jól felismerhető „portréi”, melyek mind Péter, és mindannyiunk: befogadók, látogatók, vizuális utazók benyomásait, érzéseit, hangulatát rögzítik.
 

Intergender Party - Szuharevszki Mihály kiállítása


Megnyitó: 2010.07.19., hétfő 19.00 óra


Megtekinthető: 2010 július 20- augusztus 5.
Kurátor: Beszédes Noémi
DJ: Jérome Andrieux (Fr) (La Cuisine)
Helyszín:
Ötkert, 1054 Budapest, Zrínyi utca 4.

A kiállításról:

Intergender
Örömet lelni egy karakterben mindegyikőnknek jó szórakozást kíván. Hogy milyen ez a karakter, bennem van-e vagy egy külső személyben találom meg, indít be olyan folyamatokat, amikor elkezdek azon gondolkozni, hogy te és én szintjén hol helyezkedem el. Ekkor szembetalálkozhatsz a végtelennel. Szerepjátszások, pózok vezetnek el ahhoz, ami felé öntudatlanul, vagy épp ellenkezőleg, tudatosan eljutunk. Modelljeim sokszor nem önmagukat játsszák, de ebben sem vagyok biztos, megjelenésük egyfajta cél is egyben. Utalok ezzel a modellek, vagy általában az ideálok androgünitására, ami a személyiségnek plusz energiát jelent és szabadságot is egyben.

Szuharevszki Mihály blogja
facebook elérhetőség

Ötker blog
Ötker a facebook-on

I. Roham Trash Fesztivál


A G13 Galéria pályázati kiírása műteremhasználatra




A G13 Galéria pályázatot ír ki művészek számára műterem használatára. Egy műtermen két alkotó osztozik, pályázni egyénileg, illetve párban is lehetséges. A helyiségek a VII. kerületi Gozsdu Udvarban találhatók, berendezetlenek, de áramellátásuk és világításuk megoldott. A művészek a bérleti díj fizetése alól mentesülnek, csupán a rezsi költségeit kell fedezniük.

A műterem biztosítása fejében az alkotók vállalják, hogy naponta legalább 6 órát nyitva tartanak, és az érdeklődöknek lehetőséget biztosítanak, hogy a műtermet megtekintsék, illetve az elkészült munkákat megvásárolják. Olyan művészek jelentkezését várjuk tehát, akiket nem zavar a nyilvánosság jelenléte.


A műteremhasználati lehetőség határozatlan ideig tart - minimum 3 hónap, maximum 1 év.


Pályázni szakmai önéletrajzzal, motivációs levéllel és 10 műből álló portfólióval lehetséges.

A pályázatokat e-mailben várjuk az info@g13.hu címre, illetve cd-n a G13 Galériába 2010. augusztus 3-ig. Elbírálás augusztus közepéig, beköltözés szeptember elejével.

2010. július 8., csütörtök

K55 – AMT (Alternatív Művészeti Tér) az Artpool Művészetkutató Központ projektje Kapolcson


Időpont és helyszín:
2010. július 24 – augusztus 1.
Kapolcs, Kossuth utca 55 – Galántai-ház

K55 – AMT (Alternatív Művészeti Tér)

az Artpool Művészetkutató Központ projektje:
"a 69 éves fiatalok fesztiválja"
videóprogram minden nap este 6 és 9 között

9 nap: 36 ember, akik 1941-ben születtek és megtalálhatók a világhálón


néhány név: Bob Dylan, Eric Burdon, Jon Lord, Paul Anka, Chick Corea, Chubby Checker, Robert Wilson, Hanne Darboven, Pauer Gyula, Galántai György, Bruce Nauman, Richard Dawkins stb.


a felvetett kérdés:
mi történne akkor, ha az ideák vírusok lennének?
a lehetséges válasz:
az emberek gazdák az elmeváltoztató szimbólumfüzérekre és valójában ennyi az egész emberi kultúra.

a 69 éves fiatalok fesztiválja


Nyitóesemény: 2010. július 23., 17:46-18:45-ig


20 = 2+0 = 2


Galántai György telematikus installációja
FLUX FILM (kapolcsi füst film)
és ZABLA TALPBÖRTÖNBEN


Forrás:

Artpool Művészetkutató Központ
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10.
tel.: +36-1-2680114, fax: +36-1-3210833
Postacím: 1277 Budapest 23, Pf. 52

2010. július 7., szerda

200 négyzetméter - Az Élő Tűzfalak Budapest Csoport bemutatkozó kiállítása az N&n Galériában


az N&n galéria tisztelettel meghívja önt és barátait

a molnár farkas és gyarmathy katalin terembe

2010. július 7-én, szerdán 18 órára

a kiállítást megnyitja gergely józsef alpogármester, budapest fôváros, VII. kerület erzsébetváros önkormányzata és varga tamás DLA építész


200 nm…

… mert megközelítőleg 200 nm egy tűzfal felülete

tűzfalak…

… mert a csoport szívügyének tekinti az erzsébetvárosi tűzfalak renoválását, felületük képzőművészeti alkotásokkal borítását

nemzetközi…

… mert a pályázati kiírásra 152 alkotás érkezett 4 földrész 12 országának 47 alkotójától

a program megvalósításán az élő tűzfalak budapest csoport dolgozik. tagjai az erzsébetvárosban élnek, és a tűzfalak problematikája foglalkoztatja őket. ily módon könnyen tudtak kapcsolódni ocztos istván programjához, amelyben az ötletgazda a kerület megannyi tűzfalából kiválasztott hármat, és nemzetközi pályázatot írt ki képzőművészeti alkotások tervezésére. célja első lépésben a hetedik kerület néhány tűzfalának helyreállítása, állagmegóvása, hőszigetelése, valamint a pályázatban szereplő, az adott tűzfalra készült művek elhelyezése. az abszolút városképi elemnek tekinthető óriási kihasználatlan felületek számos lehetőséget rejtenek magukban, amelyek szebbé, igzalmasabbá, ápoltabbá teszik a környezetet. a tűzfalak hasonló formai kialakítása miatt a művek könnyen adoptálhatók másik helyszínre is, így hosszú távon a program egész budapestre kiterjeszthető. megvalósulása javítaná a városképet, és turisztikai vonzerőt is jelentene a kerület és budapest számára.

batta andrás – H • káldos andrás, kemecsei miklós - H • tanz anna - H • anna topilina - D • andrás borbála - H • fehér brigitta - H • dominique spiessert - F • szűr szabó edit - HU • eleni koritou - GR • mándi emese - H • emőke - F, H • encorine - F • kiss erzsébet zsuzsa - H • batta eszter - H • kapusi gábor - H • ferenczi huba - H • jeno lehel - USA, H • kerstin panter - D • kkft - H • kristian prieto - CL • lőrinczi krisztina - H • laszlo l kiss - AUS, H • leif höggren - S • alvégi lőrinc - H • marlies odehnal - D • maria cristina melo - PT • varga márton - H • maruta linkevica - D • zselinszky miro - H • balla bek mónika - H • nath loolaye - F • nishi - JP • balázs nóra - H • császár norbert - H • pascale kutner - F • lukács péter - H • pierre bonnal - F • riccardo faini - I • sandra coassin - F • shio deme - GE • silvia faini - I • simone yvette halloran - AUS • snezana nikolin - SRB • kereszty soma - H • suzanne marie lambert - USA, F • réger zsófia - H • réger zsuzsanna - H ••• ocztos istván +3620 956 2933 • ocztos.istvan@gmail.com • www.IstvanOcztos.com

 
a kiállítás megtekinthető: 2010 szeptember 13-ig

helyszín: N&n galéria

1065 budapest, hajós utca 39.

+36 1 302 45 96, +36 1 301 04 50, +36 30 934 73 89

galeria@nagybalint.hu


a galéria átmenetileg csak telefonos egyeztetés után látogatható. kérjen időpontot.

2010. július 1., csütörtök

"Yes" tags please! - Kovács Budha Tamás kiállítása


Megnyitó: 2010. július 6., kedd 19.00 óra

Megnyitja: Stico

Megtekinthető: 2010. július 7 - július 20.

Kurátor: Beszédes Noémi

Helyszín: Ötkert 1054. Budapest Zrínyi u 4.


Yes tags please.-"No tags please"


"Ez az idézőjelben foglalt mondat megtalálható szórakozóhelyeken, ahol tiltanak minden olyan jelhagyást, amelyet az oda látogatók készítenének. A tiltás felbátorít és kihívást jelent némely ember számára. Ezeknek a konzekvenciáit és hatásait dolgoztam rá papírképekre, néha olyan hatással, mintha egy teljesen más kéz nyúlt volna bele, oda nem illő jelekkel. Van, hogy csupán esztétizáló jelleggel rajzolok a papírlapra, mint mikor egy baráti társaság vizsga után a szórakozóhely egyik falára színezget minden ok nélkül."

Kovács Budha Tamás médiaművész, akinek életét 100 százalékban a művészet teszi ki, legyen szó kiállításszervezésről, konceptuális művészetről, fotózásról, festésről, fújásról, vagy könyv/magazin szerkesztésről. A festés már egészen kis kora óta életének szerves részét képezi, és ez az a műfaj, ami biztosan végigkíséri majd egész élete folyamán.