2011. január 17., hétfő

Afrikai tánckurzus Maly Bayefall-al


Tradícionális nyugat-afrikai - szenegáli, mali, elefántcsont-parti, zaire-i - tánckurzust indít Budán Maly Bayefall.

Oktatási anyag: Ballah, Ripo, Zuk, Coupe de Callée táncok.

"Afrikában a zenének, a táncnak és a ritmusnak még fontosabb szerepe van, mint a világ többi részén. Hosszú évszázadokon, vagy inkább évezredeken keresztül dobok adtak hírt a fontos esményekről, háborúról, betegségről, örömről, utazók érkezéséről a távoli falvaknak és városoknak. Az asszonyok munka közben a földeken és a ház körül énekléssel tették vidámabbá és könnyebbé a fáradságos munkát. A férfiak vadászatba, harcba menet dobokkal, dalokkal űzték el a félelmet. Esténként a tábortűznél dalban mondták el az ősök történetét, a világ és az ember keletkezését, a nagy királyok és harcosok hőstetteit. Az élet fontos eseményeit, mint a születést, felnőtté avatást, házasságot, halált, az évszakok változását, az aratást és vetést, utazó érkezését, családtag messzire távozását, mind-mind szertartások kísérték, dobokkal, tánccal. Az istenekkel, szellemekkel, ősökkel és más lelkekkel való kapcsolattartás szintén így történt. És így van ez napjainkban is.
Afrikában több ezer különböző nép él, mindegyik csoportnak megvannak a sajátos hagyományai, szokásai, hangszerei, ritmusai, rítusai és táncai. Afrikai táncról, mint egységes valamiről tehát nem beszélhetünk. Vannak azonban olyan közös vonások, melyek minden afrikai népcsoportnál felfedezhetőek, ilyen például a tánc lényege is.

A zene és a tánc elválaszhatatlan részei egymásnak. Ez az egység egy szent és egészen különleges dolog. Dobolás közben a dobos eggyé válik a hangszerével és a ritmussal. Tánc közben a táncos eggyé válik a zenével, a ritmussal, a test csak eszköz, hiszen igazából a lélek az, ami dobol, táncol, de ezt a test tudja mások számára is láthatóan kifejezni. Tánccal olyasmit is el tudunk mondani, amit egyébként szavakkal nem lehetne. Emellett a dobok és a tánc segítségével képes kapcsolatot teremteni más világok, szintek lelkeivel, szellemeivel. Természetesen a tradicionális afrikai táncok közül számos olyan tánc van, ami valamilyen szempontból kötött, például, hogy pontosan kik, hányan, milyen alkalomból, mikor és hogyan mutatják, mutathatják be."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése