2010. június 16., szerda

Roham Galéria és koncerttér programok

2010. június 25. NITUS & THE ROLLIN’ DICE, Fridays kapunyitás 20:45
rockabilly a nagyoktól

Nitus & the rollin’ dice: A Nitus & The Rollin Dice formáció 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy az amerikai 50’-60’-as években nagy sikert aratott Rock and Roll és rockabilly stílust népszerűsítse hazánkban. Képzett, a műfajban jártas zenészeket hoztunk össze ezzel az együttessel.

Fridays: A Fridays zenekar 2007 januárjában alakult, és immáron több mint két éve bukkan fel országszerte színpadokon.Kezdetekben inkább rockabillybe hajló hangzást mára teljesen felváltotta a "klasszikus" rock and rollos dallamvilág, kiegészülve doo wop és oldies slágerekkel. Műsorunkban az ötvenes évek amerikai nagyvárosainak zenéjét mutatjuk be olyan klasszikusokon keresztül, mint a Dion and the Belmonts, a Firebirds, Paul Anka, Neil Sedaka, Johnny Maestro vagy a magyar Cadillac. A nem szokványos felállásból (dob, basszusgitár, gitár, zongora, alt és tenor szaxofon, két ének) adódóan minden számot átgyúrtunk a saját szájízünkre, amolyan Fridaysesre.

2010. június 26. SUBURBAN NEON, OZONE MAMA kapunyitás 20:45
pop-rock-dreamrock este Fringe nyertesekkel

A Suburban Neon a Dream Rock megteremtésével arra vállalkozott, hogy kiterjesztett és újraértelmezett módon alkalmazza a hagyományos hangszerelést (gitár, basszus, dob, szintetizátor, ének), vadonatúj távlatokat nyitva a könnyűzenében. A megszokott, kötött jegyeket megtöri és gyakran felváltja az illuzórikus légiesség, amelyet olykor atmoszférikus elemek homályosítanak, mintegy földöntúli hangulatot teremtve. A klasszikus popból megtartott alapötletek és a darabok melodikus szellőssége könnyen befogadhatóvá teszik az új stílust.

A budapesti Ozone Mama 2005-ben, eleinte mellékprojektként alakult meg, majd szépen lassan kezdte kinőni magát. Az alapító tagok (Gábor Andris – gitár, Székely Marci – ének, Gelóczy István – dob, Mohácsi Mátyás – basszus) az egyre sűrűsödő koncertek és a közönség pozitív reakciójának hatására elkezdték rögzíteni első albumukat is. 2007-2009 között Pallagi Attila vette át a basszusgitáros posztot, majd 2009-ben Dobos Gergő (basszus) és Tiszai Viven (dob) csatlakozott a bandához. A zenekar a hetvenes évek hard rock zenekarait (Led Zeppelin, Mountain, Jimi Hendrix) tekinti alapnak, valamint az ő hagyatékukból kinőtt későbbi csapatokat, mint például a Black Crowes (a név az ő egyik daluk címe), a Cult, a Reef vagy a Trouble. Zenéjük nehezen, mégis könnyen kategorizálható: pörgős rock, melyekben egyaránt vannak blues, stoner, doom, roots rock és modernebb elemek, mégsem kifejezetten blues, vagy stoner banda. Inkább az amerikai hangzást részesítik előnyben a brittel szemben. Véleményük szerint egy bizonyos űrt töltenek be a magyar rock-zenei színtéren, hiszen a legtöbb banda könnyen behatárolható, aktuális, vagy divatos rock-zenét játszik, az Ozone Mama zenéje pedig őszinte és időt álló, semmiképpen sem trendi, mégsem kifejezetten retro az olykor előjövő modern ízek miatt, melyek ugyancsak helyet kapnak „vintage” zenéjükben. A 2010 elejére elkészült album teljes egészében meghallgatható a zenekar myspace oldalán.

Forrás: ROHAM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése