2010. október 7., csütörtök

Barabás Lőrinc Eklektric: Lennon 70, vendég: Mohai Tamás, Óperentzia, Vida G



 A trombitás-zenekarvezető nevét viselő, eklektikus városi tánczenét játszó csapat 2006-ban alakult Budapesten. Lőrinc húszas évei elejére egyaránt bejáratos volt a hagyományos jazz és az underground tánczene köreibe (Gimmeshot Crew, Rewind), egyformán izgatta az improvizáció szabadsága és a tánczenék adrenalintermelő energiái. Saját zenekarának megalapításakor egyaránt válogatott jazztanszakos társai (Fábián Julianna - ének, Delov Jávor - dob, Bata István - basszusgitár, Premecz Mátyás - billentyűk) és az éjszakai bulik legjobb figurái (Sena Dagadu - ének, Dermot - harsona, scratch, MC Kemon - rap) közül.

A 2007-ben megjelent Ladal című debütáló lemez a sokszínűség jegyében fogant: a jazz és az urbánus (főleg afroamerikai gyökerű) zenék valamennyi válfaja képviselteti magát a korongon (reggae, hiphop, drumandbass, elektronika, longue, triphop), de mindegyik finom fűszerként jelenik meg a csapat egységes, azonnal felismerhető hangzásában. Az ízlésformáló médiumok hamar felfedezték maguknak a csapatot: a lelkes kritikák mellett az akkoriban induló magyar MTV és MR2 Petőfi Rádió egyaránt kiemelt rotációban játszották a csapat "Famous" című dalát. A hatás természetesen nem maradt el: a Ladal bemutatkozó koncertjén az A38 hajón teltház fogadta és ünnepelte a zenekart. A zenekar egyből bekerült a hazai klub- és fesztiválkörforgásba, amelybe korábban semmilyen jazzes elemekkel operáló hazai zenekar nem volt képes bekerülni. A legkiemelkedőbb fellépés a csapat 2008-as Szigetes koncertje volt, ahol közel 5.000 ember bulizott a csapat muzsikájára. És természetesen a Fonogram díjátadón sem hiányozhatott a Ladal a legjobb jazzlemez top 5 shortlistjéről.

Tipikus dilemmája a könnyűzenének: hogyan lehet továbblépni egy, a közönség és a kritika által is egekbe magasztalt bemutatkozó album után? Az Eklektric - a népmesék hőseihez hasonlóan - a nehezebbik utat választotta. A 2009-ben megjelent Trick című új lemezen a daloké a főszerep. A két új taggal (Dermot és Sena helyén DJ QC schratch-mester és a funk-reggae vonalról érkező dominikai énekes, Kasai játszanak) készült második korong egységesebb, letisztultabb, de egyben pörgősebb is a Ladal-nál, mindemellett pedig legalább ugyanannyi slágervárományos dalt tartalmaz, mint elődje. A sokféle szélsőséges műfajba belekóstoló csapongás, és a - korábban szinte minden számban kötelező - virtuóz hangszeres megmozdulások helyett a Trick letisztult, lekerekített dalcsokor, az egyes kompozíciók lényegének alárendelő hangszerelésben. Annak ellenére, hogy a tagok immáron külön-külön is fontos és izgalmas produkciókban mutatják meg sokoldalúságukat (a teljesség igénye nélkül Delov Jávor a Turboban, Premecz Mátyás a Qualitonsban és a Kék Nyúlban, Fábián Juli saját jazzenekarában, Bata István basszusgitáros a Special Providence-ben, az immáron csak vendégként közreműködő Sena az Irie Maffiában és a S.W.-ben, a zenekar névadó-zenekarvezetője Barabás Lőrinc trombitás pedig időközben Londonban is megalapította improvizáló, jammelő partysorozatának, a Random Szerda helyi verzióját) - az új lemezen nem egy szupergrupp tagjai licitálnak egymásra egyéni teljesítményekkel, hanem igazi csapatként képesek működni, és ez nagyon nagy teljesítmény. A koncerteken természetesen mindegyiküknek megvan a lehetősége a kibontakozásra - ahogy azt egy Eklektric bulin el is várja az ember!

A zenekar tagjai:

Barabás Lőrinc: trombita

Fábián Julianna: ének
Premecz Mátyás: billentyűk
Bata István: basszusgitár
Delov Jávor: dob
Dj Qcee: lemezjátszó, Mpc
vendég: Mohai Tamás: gitár
 
Helyszín: A38 koncerthajó, Petőfi híd, budai hídfő
Időpont: október 9., 21 óra 

Forrás: A38

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése