2010. november 16., kedd

Hiroh Kikai “Asakusa portréi” a Liget Galériában



Az “Asakusai portrék” Hiroh Kikai első jelentős önálló kiállításának anyaga, amely Japán határain túl bemutatkozik. A mostani kiállításon húsz kép lesz látható abból az ötvenötből, amely Kikai tizenkettedik könyvének, az “Asakusai portrék” megjelenésének (Steidl, 2008) alkalmából rendezett kiállításon szerepelt.

Hiroh Kikai 1945-ben született Jamagatában, Japánban, egy farmer család nyolcadik, legkisebb gyermekeként. 18 éves korától a város önkormányzatánál dolgozott hivatalnokként. A tokiói Hosei egyetemen folytatott filozófia tanulmányait követően sokféle munkát végzett, dolgozott halászhajón, volt teherautósofőr és gyári munkás is. Diane Arbus munkáinak hatására kezdett el fotózni 1969-ben. 28 évesen, 1973-ban kezdett Tokió Asakusa nevű negyedében portrékat készíteni. Ez a sorozata – melyen azóta is dolgozik – jelenleg több mint 600 portréból áll.

A régebben szórakoztató negyedként ismert Asakusa ma azt a változatlanul független, közkedvelt kultúrát képviseli, amelybe a hagyományos japán vígjátékok és a szex ipar intézményei egyaránt beletartoznak. Ez a negyed magához vonzza a mai Japán modern fogyasztói társadalmán kívül rekedteket, de itt található a híres Senso-ji templom is, amelyet az egész országból ide érkező turisták ezrei látogatnak. Kikai az itteni járókelők közül választja ki modelljeit, s a Senso-ji templom csupasz fala előtt fényképezi le a hol erős, hol komoly, magányos vagy kellemes embereket. Mindegyikükből sugárzik a közös nehéz múlt, valamennyien sajátos egyéniségek. Kikai a fényképeket címekkel, olykor humoros leírásokkal látja el. Hiroh Kikai “Asakusa portréi” felérnek a bonyolult emberi lét időtlensége fölötti elmélkedéssel.

kurátor: Noriko Fuku
megnyitó: 2010. november 18. 18:00
a kiállítást megnyitja: Petrányi Zsolt
a kiállítás bezárása: 2010. december 16.
cím: Budapest, XIV. Ajtósi Dűrer sor 5.

Forrás: Liget Galéria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése