2010. december 22., szerda

Bin-Jip lemezbemutató a Trafóban


A szokatlan hangzású név (ejtsd: bin dzsip, jelentése koreaiul: üres házak) mögött négy sokoldalú, fiatal zenész rejtőzik: Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Józsa András, (a.k.a Andrew J). A tagok közül hárman nemzetközileg is ismert és sikeres jazz-zenészek, akik korábbi, a saját produkciójuknál modernebb, kísérletezőbb hangzású anyagot hoztak össze. A csapat nem akarta elkapkodni a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, triphop, elektro és nu-jazz hatásoktól sem mentes -, mégis dalközpontú műsorukat. A koncertek során a dalok hosszú, közös hangszeres és vokális improvizációkkal egészülnek ki.

A csapat bemutatkozására 2010 márciusában került sor az A38 hajón, ahol teltház fogadta az akkor még sem lemezzel, sem videoklippel nem rendelkező csapatot. Amellett, hogy azóta számos kiemelt rendezvényen mutatkoztak be nagy sikerrel (Mediawave Fesztivál, Belvárosi Fesztivál, Gödör Klub, Sétatér Fesztivál Pécs, Volt Fesztivál, Sziget Fesztivál stb.) , most az előbbi „hiányosságokat“ is hamar pótolták: Enter című lemezük először japánban került kiadásra (augusztus 4-én a Whereabouts Records gondozásában), szeptember 6-ától pedig Magyarországon is a boltok polcaira kerül.

Az album a szó „külföldi“ értelmében vett poplemez: a dalokra sosem telepedik rá a zenészek képzettsége és tehetsége, sőt: mindenki egyetlen célért, a megfelelő hangulat megteremtéséért dolgozik, ennek rendeli alá eszközeit és tapasztalatait. Ami a koncerteken is szembetűnő, ebben a szellemben a szerepek is gyakran felborulnak: a DJ gyakran a szintetizátor billentyűihez nyúl, a billentyűs sokszor gitárhangszíneken játszik, a gitárnak gyakran a legkevésbé sincs gitárhangja, Veronika pedig potmétereket tologat egy furcsa elektromos „kütyün“ (looper). Jól példázza a fenti alázatosságot az is, hogy bár a zenészek közül hárman is jazz zenekarok zenekarvezetői, a lemez 12 dalában nincs több 4-5 hangszeres szólónál (és azok sem feltétlenül hagyományos értelemben vett szólók). Vannak viszont helyettük változatos, intelligens groove-okon pulzáló érzékeny dalok, szenvedélyesség és visszafogottság közötti hullámzás, rengeteg emlékezetes dallam, bekategorizálhatatlan stílusú, modern kompozíció.
A címadó dalra Pater Sparrow rendező keze alatt készült szürreális, rengeteg modern technikai megoldást (green box, több száz óra utómunkával) felvonultató, Hieronymus Bosch és Floria Sigismondi világát idéző videóklipet, amely legalább annyira rendhagyó alkotás lesz a hazai klipes mezőnyben, mint az „Enter“ a lemezek között.




A Bin-Jip zenekar tagjai:
Harcsa Veronika - ének
Kaltenecker Zsolt – billentyűs hangszerek
Gyémánt Bálint - gitár
Andrew J – Ritmusok, hangminták, scratch

Időpont: december 28., 20:00
Helyszín: Trafó Nagyterem

Forrás: Trafó

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése