2011. április 21., csütörtök

Huszonöt éves a Tudósok - fesztivál


Hatalmas összművészeti ünnep a mindenkori Tudósok tagjaival, barátaival és sok vendéggel abból az alkalomból, hogy minden idők egyik legformabontóbb kelet-európai zenekara, a hazai rock egyik legeredetibb és legavantgárdabb formációja, a dada-performansztól a free-rock-on át a trash-funkig oly sok stílusban maradandót alkotó, mégis máig besorolhatatlan együttes negyed évszázados lett. A koncertre váltott jegyek érvényesek a május 11-ei, a legendás szentpétervári NOM együttes koncertjére is! Lesz Tudósok lemezbörze, burek, csevap, őrület és kacaj! 

Helyszín: A38 Hajó, Petőfi-híd budai hídfő
Időpont: lásd lent kirészletezve

19,00 Az est drMáriás legújabb festményeiből rendezett kiállítással indít az A38 Kiállítóhelyen. A Szörnyű kedvenceim című opus darabjaiban számos neves festő stílusában jelennek meg a híres, vagy hírhedt kelet-európai politikusok. Így látható lesz többek között a Szanyi Tibor Jean-Michel Basquiat műtermében, Tőkés László René Magritte műtermében, Pállfy István Francis Bacon műtermében és számos más festménye. A kiállítást Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója nyitja meg.

Ugyanitt deLugossy László bemutatja drMáriás Nem élhetek Milošević nélkül című, a Tudósok történetét elmondó önéletrajzi regénye is, amely a Noran kiadó gondozásában jelenik meg.

20,00 órától Tudósok klipeket láthatnak majd az érdeklődők a Hajó koncerttermében Lengyel Zsolt legendás Apa kocsit hajt című filmjétől Kondor Lajos Dávid Ibolya for President című alkotásáig.

20,15-kor lép színpadra az Őstudósok formáció, amely felidézi a Tudósok korai szakaszának a világát. Fellép a zenekar akkori felállásából a kiváló basszusgitáros, Miroslav Šilić, valamint drMáriás, emellett a Bizottság együttes legendás énekese, feLugossy László ad elő egy Bada-hommáge-t, valamint a fiatal zenészgeneráció egyik legkiválóbbja, Pándi Balázs dobol majd.

20,45-kor a neves moszkvai Deti Picasso együttes két oszlopos tagja, Gaya Arutyunjan énekesnő és testvére, a gitáros-zeneszerző Karen Arutyunjan adnak elő egy, a Tudósokkal való moszkvai találkozásuk által ihletett darabot.

21,00-kor lép színpadra a Tudósok mai formációja (Endrei Dávid basszusgitár, Jeli Gergfely dob, drMáriás ének, trombita, harsona, szaxofon), s tartja meg legújabb Bocs, megölhetlek? című lemezének bemutatókoncertjét. A tizennégy vadonatúj szerzeményből álló korong felvételeit és elektronikus vetületüket Kondor Péter Párizsnak, a zenekar háttérmesterének köszönhetik. Az új számok között a jazz-punk friss ékes darabjait hallhatjuk az összetéveszthetetlenül őrült és eredeti Tudósok-szövegekkel, valamint kirobbanó funkkal, drum’n’bass-el és rock-elemekkel ötvözve.
22,00 Mi a tudomány? – session. Az est zenei részének záró felvonásában a Tudósok valamennyi egykori tagjának és barátaiknak a részvételével kollektív örömzenélésre kerül sor, ahol az egykori Bizottság-tag efZámbótól Miroslav Šilić-en át Kovács Benedekig, Bartha Krisztiántól, Rozsonits Tamáson, Dezső Tónin, Dóra Attilán át Walter Hollinetz-ig együtt játszik majd a sok Tudós.

23,00 Kelet-európai zombi. Az est filmpremierrel zárul a Hajó VIP-bárjában, ahol bemutatásra kerül Czabán György filmrendező a zenekarról készített filmje, amelyben frissen forgatott anyagokból és archív-felvételekből áll össze a zenekar történetét elmondó mozi, amelyben megszólal többek között Boris Kovac újvidéki zenész és zeneszerző, akinek a stúdiójában a Tudósok legelső hangfelvételüket készítették, valamint Koja, a legendás belgrádi Disciplin A Kitchme együttes frontembere, akivel a Tudósok Belgrádban és Budapesten is együtt játszottak.

A Tudósok

Az 1986-ban Újvidéken drMáriás által, magyar és szerb festőkből alapított formáció kezdeti szakaszára a punk, a jazz, az improvizáció, a költészet, s mindezek kölcsönös átjárása volt jellemző, hangvételükre pedig a harsány alanyi költészet és zene mellett a jugoszláv polgárháború előérzete nyomta rá a bélyegét. Ebben a felállásban Bada Dada énekelt és szavalt, Miroslav Šilić basszusgitározott, Zoran Pantelić dobolt, valamint drMáriás játszott töröksípon, isztriai klarinéton és harsonán.

drMáriás ’91-ben elhagyni kényszerült hazáját a jugoszláviai háború miatt, s Budapestre költözött, ahol újra alakította a zenekart szentendrei, budapesti és bécsi zenészekkel (Kovács Benedek gitár, Dóra Attila szaxofon, Walter Hollinetz szaxofon), majd ’92-ben Bada Dada is csatlakozott a formációhoz. Számtalan zenei- és performansz fesztiválon, klubban, kiállítás megnyitón léptek fel, hol teljes zenekarral, hol pedig kettesben.

1996-ban Bada visszaköltözött Újvidékre, a zenekar viszont Pesten folytatta tevékenységét, immár a jazz-punk és az avatgárd rock vizeire evezve, s hamarosan számos külföldi helyszínen léptek fel Ljubljanától Amszterdamon át New York-ig. Ebben a felállásban Kovács Benedek gitározott, Bartha Krisztián dobolt, Dezső Tóni szaxofonozott és drMáriás énekelt, valamint trombitán és alt-szaxofonon játszott.

Az együttes mai felállása 2003-ban alakult ki, a frontember mellé csatlakozott Endrei Dávid basszusgitáros és Jeli Gergely dobos. Számos angol, holland, olasz, orosz, osztrák, svájci, francia, szlovén és egyéb turné kötődik ehhez a felálláshoz, több száz fesztivál- és klubfellépés.

Forrás: A38

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése