2011. október 17., hétfő

A Vakondok c. szubkulturális dokumentumfilm második részének bemutatója





Az új rész Az Algoritmusok Művészete címmel kerül vetítésre, amelyben az alkotók a Demoscene digitális művészeti szubkultúra mélyére ássák le magukat, egy olyan közösséget bemutatva, amely lassan 30 éve létezik világszinten elismert magyar alkotókkal, mégsem tud róluk szinte senki. 

A történet akkor kezdődött, amikor a számítástechnika terjedésével a már jól megszokott művészeti platformok mellé újabbak nőttek, amelyek részben a régi ágazatokat digitalizálták, részben pedig teljesen új művészeti formákat hoztak létre. Régen a kép-, és hangalapú művészetek a szellemi alkotóképesség mellett általában fizikális, főleg kézi ügyességet is megköveteltek. Mára a számítógépes programozás és a matematika lehetővé tette, hogy pusztán szellemi alkotófolyamat útján, a fizikális képességeket kizárva hozhassunk létre egészen újfajta művészeti alkotásokat. 

A számítástechnika korunk leggyorsabban fejlődő ága, amely egyre újabb lehetőségeket teremt a művészet terén is. A Vakondok most egy olyan közösséget mutat be, ahol a legmodernebb technika mellett néha kifejezetten a számítástechnika hőskorából 
származó megoldásokból próbálják meg kihozni a legjobbat.


Az est folyamán a svéd nordloef lép föl, aki a szűk korlátokkal rendelkező Nintendo Game Boy játékkonzolból próbál meg annyi hangot kipréselni, amennyit csak lehet. Talán punk rock zenekari háttérének és az elektronikus zenék iránti szeretetének köszönhető, hogy az így születő, igencsak pörgős zenéi hihetetlen gazdag dallamvilággal rendelkeznek. Turnézott már az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban, Belgiumban, Írországban, Dániában és Svédországban. Lépett már fel erdei techno partiktól kezdve, farmok mélyére rejtett klubokon át, a legkülönfélébb helyeken.


nordloef fellépései leginkább egy egyszemélyes punk-show és egy izzasztó DJ szett keverékeként jellemezhetőek. De lemezjátszók helyett előtte csak két Game Boy található. Ezeken variálja élőben az épp halható zenéket, amiket külső effektgenerátorok csavargatásával tesz még változatosabbá. 

Helyszín: Dürer Kert
Időpont: november 17., csütörtök


Forrás: Vakondok portál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése