2009. november 17., kedd

"Kint Vagyunk" - az FKSE új senior tagjainak kiállítása

Az FKSE seinor tagjainak kiállításán szereplő művészek átlépték azt a bűvös korhatárt (35 év), amelyre az újdonságorientált és egyre meghatározóbb műkereskedelmi piac épít. Ők mostantól elesnek a – piaci versenyhelyzettel párhuzamosan – fellendülő támogatói szféra pályázati struktúrájának lehetőségeitől (egyes díjak, ösztöndíjak). A senior tagok bizonyos értelemben kiöregedtek egy rendszerből, de nem öregedtek bele egy másikba. Ez az egyszerre kint és bent, valamint a se kint, se bent állapot egy rögtönzött kiállítási helyzetet hozott létre, amelyre a kiállítók öniróniával reflektálnak: nem magukra a művekre helyezik a hangsúlyt, hanem a kihelyezés (ki-állítás) és a „kint” létrejövő befogadás folyamatára.

A kiállítás idejére a művészek hátat fordítanak a művészeti praxis bevett szokásrendszerének. A rendelkezésre álló kiállítótér helyett különböző intézményekben, szervezeteknél, múzeumi-, ill. magángyűjteményekben állították ki műveiket, amelyek nem csak a galérián kívüli, de – gyakran – a művészeten kívüli élet színtere is. (OKM, Rendőrmúzeum, Pedagógiai Múzeum, Duna Televízió stb.)

A Stúdió Galériában a múzeumi (gyűjtő, rendszerező, katalogizáló) gyakorlatot követve csak a művek dokumentációja jelenik meg, múzeumi leírókarton és fotóreprodukció formájában. A résztvevők a múzeumi struktúra eszközrendszerével dokumentálnak, tényeket, adatokat rögzítenek, és objektív tárgyleírást közölnek, majd az archiválást követően raktároznak. Ehhez olyan (külső) helyszíneket választottak, amely nem zárja el (lehetséges) közönségétől a művet. A „Kint vagyunk” című kiállítás idejére 12 szándékos kölcsönbe adás valósult meg: a művek kéretlenül kerültek ideiglenes helyükre, a kérés nélkül kölcsönbe kapott alkotások a kortárs művészet territóriumából kihelyezetté (kiállítottá) az ideiglenes raktárukban (nézetté és) befogadottá váltak. A szerepeltetni kívánt művek ez alkalommal nem bejutni akartak a kiállítótérbe, hanem kijutni onnan.

A kiállításon részt vevő művészek:
Baglyas Erika, Huszár Andrea, Kiss Éva Emese, Kokesch Ádám, Lénárd Anna, Orbán György, Ötvös Zoltán, Rutkai Bori, Alexander Schikowski, Szira Henrietta, Tibor Zsolt, Varga Rita, valamint Lázár Eszter művészettörténész

Megnyitó: 2009 november 17., 18h
Megtekinthető: 2009. november 17 - december 5.
Stúdió Galéria, Budapest 1077 Rottenbiller u. 35.
(a volt Dekor sulival szemben! - a szerk.)

Forrás: FKSE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése