2009. december 6., vasárnap

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány meghívója a Herczeg Klára Díj átadására

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a Herczeg Klára díj ünnepélyes átadására, valamint feLugossy László senior díjazott és Szörényi Beatrix junior díjazott közös kiállításának megnyitójára.
Megnyitó: 2009.december 8, 19.00A kiállítást megnyitja Beöthy Balázs (a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány elnöke) és Rácz Márta (a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület alelnöke).Helyszín: Labor (1053, Képíró utca 6)A kiállítás megtekinthető 2009.december 22-ig, kedden és csütörtökön 16.00-20.00
A Díj alapítójáról
Herczeg Klára, Munkácsy-díjas szobrászművész, Budapesten született 1906. október 13-án. Gyermekkorában Bécsben élt. Művészeti tanulmányait először Bécsben, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1924-28 között, ahol mestere Kisfaludy Stróbl Zsigmond volt. 1929/30-ban Berlinben élt, ahol többek között a Rosenthal porcelángyár számára készített kisplasztikákat, hogy megélhetését biztosítsa. 1930-33 között Párizsban Charles Despiau mellett képezte tovább magát. 1925 óta szerepelt műveivel hazai és nemzetközi kiállításokon. Részt vett az 1937. évi párizsi és az 1938. évi New York-i világkiállításon. Mintegy harminc köztéren felállított szobra látható Budapesten és az egész országban. Hazai múzeumokon kívül, művei megtalálhatók külföldön is.
A Herczeg Klára díj története
Az 1997. augusztus 6-án elhunyt szobrászművész végrendeletében, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítványt az örökség részesévé tette, a pályakezdő művészek támogatásának szándékával. Az Alapítvány Kuratóriuma úgy döntött, hogy egy - az örökséghagyóról elnevezett - díjat alapít, amelyet minden évben az FKSE vezetősége által kiválasztott képzőművész kap majd meg, ami a díj junior fokozatát adja.Herczeg Klára mindig fontosnak tartotta az idős és fiatal generációk egymáshoz való közeledését. Ezért a hagyaték kezelője (Dr. Székely Ádámné Dr. Szűcs Ildikó) úgy döntött, hogy a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületre (mint a pályakezdő képzőművészeket képviselő szervezetre) testálja át azt a megtisztelő feladatot, hogy a Herczeg Klára-díj senoir fokozatát gondozza.
Forrás: FKSE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése