2010. április 8., csütörtök

Képzeletbeli bolygó - Michał Brzeziński és Magyarósi Éva kiállítása a Lengyel Intézetben



Megnyitó: 2010. április 8. (csütörtök), 19.00 óra


A kiállítást megnyitja: Szirtes János, képzőművész

Kurátor: Török Adrien

Michał Brzeziński (1975) művész, videó teoretikus, a Lodz- i Galeria NT igazgatója és a Parakino kurátora a Łaznia Kortárs Képzőművészeti Intézetben (Centrum Sztuk Współczesnej Łaznia), Gdańskban.
Munkáiban vegyíti a videóművészet hagyományát a kísérleti filmmel, melyen keresztül reflektál az új-média identitás jelenségére. Ahhoz, hogy megfogalmazza a videóművészetet és körülírja funkcióját a társadalomban, bevezetet egy új fogalmat: a Vírus Videó vagy Videó-Identitás néven. Videóművészeti, teoretikusi, kurátori munkássága mellett tartják számon, mint a legjelentősebb kortárs lengyel videóművész.
Az Art Eon művészeti magazinban, Krzysztof Jurecki műkritikus a legkíválóbb videó teoretikusnak nevezte.

Magyarósi Éva 2005-ben végzett a MOME – Vizuális Kommunikáció Tanszék, animáció szakán.
Tanulmányai befejezése után táblaképeket festett, animációs projekteket, reklámot, videóklipet, társadalmi célú hirdetést készített -, de alkotásai mindig egyedi ízt képviseltek.
Diplomafilmje, a Hanne, lírai, álomhangulatú mű - 2006-ban az oberhauseni nemzetközi rövidfilmes fesztivál díját kapta meg, jelen, bemutatásra kerülő Lena című filmje a legjobb kísérleti kisjátékfilm lett a 41. Magyar Filmszemlén.
Filmjeiben egyéni hangvétellel közelíti meg az emberi viszonyokat, érzelmeket, amelyek vizuális kifejezőereje igen erős. Filmjei forgatókönyvét is a művész jegyzi.

A kiállítás a különbözőségekről szól. A cím, a Képzeletbeli bolygó a realitás és irrealitás határait feszegeti, melyet leginkább a két kiállított művész a világhoz való viszonyán keresztül látunk. Az ellentétek, melyek akár egymás kiegészítései is lehetnek, adják az Egész mindkét pólusát. Míg Magyarósi Éva érzékeny, mesés, rajzos és erősen színezett narratív világa az emberi kapcsolatok bonyolult hálójának fonalát tekeri, addig Michał Brzeziński erősen technikaorientáltan, ugyanazt a témát feszegeti egy másik nyelvezettel, más nyelven.

Megtekinthető 2010. május 21-ig, keddtől péntekig 11.00 - 19.00 óra között.

A belépés ingyenes.

Platán Galéria
1061 Budapest, Andrássy út 32.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése