2010. július 15., csütörtök

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítása a Holdudvarban


Kiállító művészek: 
Borsos Lőrinc (Borsos-Lőrinc Lilla, Borsos János), 
H.Power, 
Karácsonyi László, 
Vályi Péter

Kurátorok: Farkas Zsófia, Szalai Borbála

Megnyitó: 2010. 07. 07, 19.00
Megtekinthető: 2010. 07. 26-ig
Helyszín: Holdudvar Galéria,
a régi Margitszigeti Casino épülete


A kiállítás egy kísérlet a művészettörténet résztudományának, az ikonográfiának újragondolására, illetve az ehhez kapcsolódó kérdések felvetésére. A műtárgyak tartalmának meghatározásával és értelmezésével foglalkozó tudományt kiemeljük száraz történeti közegéből, és áthelyezzük a Holdudvar Galériába, ahol fiatal művészek alkotásai között keressük mai helyét. A kiállított műveken ikonográfiai alaptípusok jelennek meg, a formai kódokhoz kapcsolható bibliai-, és művészettörténeti utalások egy régi és új aspektussal tágítják, vagy szűkítik a művek értelmezési horizontját. Így lesz képregényhősökből Dávid és Góliát, Darth Vaderből vagy Transformersből Apokalipszis lovasa, csónakázó kisfiúból Noé, vagy lenyíló fejű kiscsibéből a Szentlélek kiáradása. A művek ironikus volta azt is hangsúlyozza, hogy a formai kódok nem feltétlenül járnak együtt a hozzájuk kapcsolt tartalommal.

A művészettörténet módszertárába tartozó bibliográfiai hivatkozások és ikonográfiai párhuzamok most a kiállítás aktív szereplőivé válnak, egy-egy képtípus kapcsán a látogató akár rövid kutatásba is kezdhet a galéria terében elhelyezett lexikonok segítségével. A művek megfejtésére szolgáló könyvek látszólag pontos és megbízható kalauzként szolgálnak, kérdés azonban, hogy használható-e, és használandó-e ez a módszer a kiállított alkotások - vagy tágabb értelemben - a kortárs művészet kapcsán.

A kiállítás célja nem a válaszok megtalálása, hanem hogy teret adjon az ikonográfia és a kortárs művészet találkozásának.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
elérhetőségei:
Bp, 1077, Rottenbiller u. 35
studio@c3.hu
http://studio.c3.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése