2010. július 24., szombat

Roma divatbemutató a tradíció és a modernitás jegyében


"A Romani Design különleges, egyedi értéket képvisel, megfelel a mai kor modern elvárásainak, ugyanakkor tovább élteti a roma kultúra tradícióit, sokszínűségét.


Célja a roma viseleti kultúrában fennmaradt tradíciók felelevenítése és megőrzése nem statikus, múzeumi keretek között, hanem széles közönséget megszólító produktumok, igényes, minőségi, divattermékek, alkotások bemutatásával. A Romani Design teljesen egyedülálló. Újszerű, mert a romák kultúráján alapuló, azt kiszolgálni akaró ruhák, kiegészítők, ékszerek, kézműves termékek nem készültek mind ezidáig Magyarországon. Sem a divat-, sem az ékszeripar nem fejlesztett ki termékeket kifejezetten a roma emberek számára, a roma kultúrából táplálkozva. Az köztudott, hogy a roma népcsoport ezen a két területen is sajátos, egyedi jegyeket hordoz. A Romani Design ezt a meglévő, ki nem elégített igényt igyekszik kiszolgálni: tradicionális roma öltözékek és kiegészítők, valamint azok motívumainak felhasználásával, a XXI.század igényeinek megfelelő divatos dizájn termékek tervezésével, előállításával.

A Romani Design a tradíció és a modernitás képviselője.
A Romani Design a minden szinten egyre inkább jelen lévő és fokozódó társadalmi konfliktust, a romák elleni előítéletet kívánja csökkenteni a divat világán keresztül. A roma kultúra számos ponton megjelenik a többségi társadalom kulturális ismeretében, de ezek között a viseleti kultúra semmiképpen sem jelentős. Így romák és nem romák egyaránt nagyon keveset tudunk a kultúra ezen területéről.
A divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi különbségek mérsékléséhez, a közvélemény alakításához, szemléletformálásához. A divat világán keresztül minden roma fiatal élénkebben ápolhatja a roma hagyományokat, a nem romák pedig elfogadóbbakká, nyitottabbá válnak. A Romani Divat Stúdió a divaton keresztül kívánja egyszerre segíteni a roma kultúrával szembeni előítéletesség mérséklését és hatékony módon ápolni a roma viseleti kultúra hagyományait a Romani Design márkanév népszerűsítésével.
Szeretnénk elfogadóbbá, egymás iránt érzékenyebbé, toleránsabbá tenni társadalmunkat vagy legalábbis hatni ebben a tekintetben, azzal, hogy szembesítjük az egyénben, a társadalomban élő sajnálatos sztereotípiákat, előítéletes képet az utcán, a munkahelyeken, a közösségi-, kulturális fórumokon szembejövő, a roma kultúra egy XXI. századi modern, lendületes pozitív képével, a romani dizájnnal.Hitvallásunk szerint előítéletekkel terhelt világunkban a divat egy erős híd lehet, amely aktívan hozzájárulhat egy toleránsabb, boldogabb társadalom eléréséhez."
 
Helyszín: Gödör Klub, Erzsébet tér
Időpont: július 24., szombat, este 8 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése