2010. szeptember 4., szombat

Bodor Ádámmal Jánossy Lajos beszélget az Olvasóligetben


"Szeptember 4-én, szombaton 18 órától - az idei Olvasóliget sorozat záró eseményeként - Bodor Ádám lesz a vendégünk a margitszigeti Holdudvarban. A fellépést ritkán vállaló írót Jánossy Lajos kérdezi majd.

Bodor Ádámnak legutóbb A börtön szaga címmel jelent meg kötete. A 2001-es könyvben a szerző Balla Zsófia kérdéseire válaszol. Bodor Ádámot, a Sinistra körzet és Az érsek látogatása későbbi szerzőjét tizenhét éves korában tartóztatták le, rendszerellenes összeesküvés vádjával. Ez a könyv azonban nemcsak a börtönélményekről szól, hanem az írói pálya kezdeteiről, a Magyarországra költözésről és főként arról, miként változott meg gyökeresen a világ Kolozsvárott, a Trianon utáni Erdélyben. "Nemrég a kezembe került a szabaduló-cédulám, és döbbenten vettem észre személyi adataim között, hogy a testmagasságom százhatvannyolc centiméter volt. Azért döbbenetes ez számomra is, mert szabadulásomkor százhetvenkilenc centiméter magas voltam, ugyanannyi vagyok ma is. Én a börtönben még tizenegy centit nőttem."

"Medárd előtt egy héttel a fodrászat első vendégei hozták hírül, hogy kora hajnalban elfogták a Senkowitz nővéreket" - így kezdődik Bodor Ádám 1999-es Az érsek látogatása című regénye, amely a Sinistrához hasonlóan valahol a Kárpátok hegyláncai közt egy faluban játszódik. Mintha itt is rendszerváltás történt volna - olvashatjuk a könyv ajánlójában -: a falu és az egész környék urai az egykor rettegett hegyivadászok helyett most már papok. Igaz, a pletyka szerint csupán új gúnyát öltöttek és szakállt növesztettek a volt ezredesek és katonák...

Bodor Ádám tizenhat éves korában kommunistaellenes röplapok terjesztése miatt börtönbüntetésre ítélték. Miután 1954-ben a szamosújvári börtönből kiszabadult, egy évig gyári munkásként dolgozott, majd 1955-1960 között a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben tanult. Utána az Erdélyi Református Egyházkerület levéltárában, illetve egy másoló-fordító irodában dolgozott. 1982-ben Magyarországra települt, ahol a Magvető Könyvkiadó szerkesztője volt.

Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Művei megjelentek román, angol, német, francia, norvég, dán, olasz, bolgár, szerb, horvát, szlovák nyelven is.

Könyvei: A tanú. Irodalmi Könyvkiadó, Bukarest, 1969; Plusz-mínusz egy nap, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1974; Megérkezés északra, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1978; Milyen is egy hágó? Magvető, Budapest, 1980; A Zangezur hegység, Kriterion, Bukarest, 1981; Az Eufrátesz Babilonnál, Szépirodalmi Kiadó, Budapest, 1985; Sinistra körzet, Magvető, Budapest, 1992; Vissza a fülesbagolyhoz, Jelenkor, Pécs, 1997; Az érsek látogatása. Magvető, Budapest, 1999; A börtön szaga, Magvető, Budapest, 2001.

A felolvasás 18 órakor kezdődik. Az eseményen díjtalanul lehet részt venni.
Rossz idő esetén a rendezvényt a Holdudvar belső termében tartjuk."

Forrás: Litera.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése