2011. március 2., szerda

David Dely&Tumba y Quema koncert, Tabalá Dobkör fellépés


A zenekarról és David Dely-ről

Nem kis út vezetett idáig, zenei és földrajzi értelemben egyaránt, Afrikától Latin-Amerikáig és Kolumbiától Magyarországig. Dávid a magyar ütőhangszeres, Dely István és a kolumbiai dalszerző-énekesnő, Leonor gyermekeként 1976-ban, Bogotában látta meg a napvilágot. A család később az ország karibi tengerpartjára költözött, Cartagena, majd Barranquilla városába, ahol mindig is a legerősebbek voltak az afro-kolumbiai népzene és folklór gyökerei, ahonnan Gabriel García Márquez mágikus realizmusa is meghódította a világot.




Dávid zenei fejlődésére már gyermekkorában, az édesapja vezette ütőhangszeres iskolában meghatározó hatással volt az afro-karibi dobok lüktetése és az indián furulyák jellegzetes hangja. Öccsével, Shangóval több mint 15 éven keresztül játszott a szülei által alapított Millero Congo zenekarban, ahonnan többek között a zenei kísérletezésre való hajlamot kapta örökségül.

Később a tengerpartról az ország fővárosába, Bogotába költözött, ahol Tumba y Quema néven megalapította saját zenekarát. A spanyol kifejezés egyfelől a trópusi esőerdőkben alkalmazott égetéses erdőirtási technikát jelenti, átvitt értelemben pedig arra utal, hogy ha az ember az újhoz akar eljutni, először el kell égetnie a régi limlomot. Valamint a tumba szót Latin-Amerika egyes vidékein különféle dobok és táncok megnevezésére is használják.



Miután feleségével, Claudiával 2001-ben apja egykori hazájába, Magyarországra költöztek, Dávid a már védjegyeként használt néven, az eredeti szellemben nyitott, kísérletező, sokoldalú fiatal magyar muzsikusokból alakította újjá zenekarát. Időközönként Madridban élő öccse, a Grammy-díjas Shangó Dely is Magyarországra látogat, hogy csatlakozzon Dávidhoz és zenekarához egy-egy koncert erejéig. A Tumba y Quema azóta megfordult az összes jelentősebb hazai világzenei fesztiválon és számos jól ismert alternatív klubban.

Számaik többsége Dávid saját szerzeménye, kolumbiai és afro-karibi ritmusokra épülnek, és a legkülönfélébb globális zenei hatásokkal vannak megfűszerezve. Zenéjük mindig a karibi térségre, a kultúrák e különleges olvasztótégelyére oly jellemző életörömöt sugározza. A Tumba y Quema elnyerte a Budapesti Fringe Fesztivál szakmai különdíját. Az Artisjus ösztöndíjának segítségével született meg első lemezük Son Maloso címmel.

A zenekar honlapjan sok információ fellelhető, valamint a Tumba y Quema megtalálható a myspace-en is.

Helyszín: Smiley's, V. Szent István körút 13.
Időpont: március 5., szombat, 19 30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése