2010. január 25., hétfő

Szabadulások a Krétakör Bázison


Szabadulások a Krétakör Bázison

A szabadulóművész apológiája

Színház, koncert és DVD premier

Január 28-30-31-én egyedülálló előadássorozattal zárul a Krétakör közel másféléves alkotói periódusa. Színházi bemutató, kiállítás, koncert, és szakmai beszélgetéssel kísért DVD premier alkotja a különleges mikrofesztivált.

A szabadulóművész apológiája című, tavaly tavasszal megvalósított városterápiás akciósorozat köré szerveződő művészi reflexiók három napon át, egy különleges esemény keretein belül tekinthetőek meg a Krétakör Bázison.

A három különböző műfajú, egymással szoros egységben működő alkotás közül először az Anyalógia című színházi bemutató látható Schilling Árpád rendezésében. A filmbejátszásokkal és élő közvetítéssel ritmizált színjáték egy nő és egy férfi (Sárosdi Lilla és Nagy Zsolt előadásában) kalandos útja egymás felé, majd el, majd megint össze, majd megint… Az alkotók személyes történeteinek feldolgozásával készült darabban szerelmi és családi viszályok, egy éjszakás kalandok, illetve a gyermekvállalás problémái kerülnek felszínre.

A második részben installáció formájában kapnak ízelítőt a látogatók a tavaly tavaszi akciósorozat vizuális anyagaiból. Közben a Krétakör elmúlt hónapokban Analógia címmel, Dargay Marcell vezetésével összeállított kortárs zenei ciklusából rögtönzött zeneművet hallgathatják meg.

Az est záróeseménye a referenciaprogramot feldolgozó személyes hangvételű dokumentumfilm, a közelgő Szemle versenyprogramjában is szereplő Szabadulóművészek Budapesten premierje. Németh Gábor Péter filmjének hősei, többségükben nők, olyan emberek, akik egy kitalált, de az életre kísértetiesen hasonlító történet szereplőiként mindent elkövetnek, hogy változást idézzenek elő magukban és környezetükben. A vetítést követően az alkotók beszélgetésre hívják a vendégeket.

A Szabadulóművész-periódus lezárásaképpen a Krétakör díszdobozos kiadványt jelentet meg, amely két lemezen idézi fel az egyes lépéseket, s a dokumentumfilm mellett számos extrát is tartalmaz. A kiadványhoz tartozik egy könyv is, Schilling Árpád jegyzeteivel. A kiadvány a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolható meg.

Mivel a programra alkalmanként legfeljebb 50 érdeklődő fér be, előzetes bejelentkezés feltétlen szükséges a kretakor@kretakor.hu email címen. Jegyek 1500 forintos áron, a helyszínen válthatók.

Krétakör Bázis 1093 Gönczy Pál utca 2. (a Kálvin tér mögött) http://kretakor.blog.hu

Anyalógia:

Nő: Sárosdi Lilla, Férfi: Nagy Zsolt, szaxofonon kísér: Lawrence Williams, operatőr: Rév Márton, műszaki vezető: Éltető András, rendező: Schilling Árpád

Analógia: Koncert és kiállítás

Koncertmester és zeneszerző: Dargay Marcell

Kiállítás koncepció: Fancsikai Péter és Takács Árpád

Közreműködik: Dinyés Dániel, Földesi Péter, Futó Balázs, Nevelő János és az Accord Quartett

Apológia: Filmvetítés és beszélgetés

A film rendezője: Németh Gábor Péter, operatőr: Németh Viktor Csaba, főszereplők: Sárosdi Lilla, Schilling Franciska, Schermann Márta, Nagy Bea és Kollár Adél


Forrás: Krétakör blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése