2010. február 23., kedd

Nagy János Trió: Zoo


A zongorista NAGY JÁNOS egyebek közt a Free Style Chamber Orchestra művészeti vezetője és a European Mantra billentyűse. 1995-ben Vilniusban a Nemzetközi Szóló zongora Versenyen második, 1996-ban a Krakko Jazz Juinors versenyen 1. helyezést, egy évvel később a Getxo Nemzetközi Jazzfesztiválon a "legjobb szólista"-díjat, 2003-ban pedig az „Év hangszeres szólistája"-ként eMeRton-díjat nyert. 2005-ben Artisjus díjat vehetett át. Eddigi pályafutása során többek között az alábbi zenészekkel játszott együtt ill. készített felvételt: Alex Acuna, Arnie Somogyi, Ben Castle, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Dewey Redman, Krzysztof Scieranski, Garry Willis, Paco Sery, Sangoma Everett, Tony Lakatos, Winston Clifford. 

SZAPPANOS GYÖRGY basszusgitáros pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek közt a Tátrai Bandet majd a Boom – Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, tavaly eMeRton díjat kaptak. 2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát "Full Playback" néven. NagyJánossal közel tíz éve játszanak együtt különböző formációkban. A zongorista Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását. 

BANAI SZILÁRD 1978-ban született Cegléden. Zenei pályáját szülővárosában kezdte csellistaként. Több év csellótanulás után kezdett el dobolni, amihez erős ösztönzést adott édesanyja ütőtanári hivatása. Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzdob szakán diplomázott kitűnő eredménnyel. Már pályája elején lehetősége volt a hazai jazzélet legkiemelkedőbb alakjaival játszani. Többek között Pege Aladárral, Binder Károllyal, Birta Miklóssal, és a Stúdió 11-gyel.

Az új felállású trió zenéjét nehéz lenne szavakkal leírni. Hasonló az eddigiekhez, miután a számok többségét itt is Nagy írja. Más, hisz mások a zenészek, mások a hangszerek. A szabadság, a felszabadultság, a zene öröme változatlan. 

E páratlan zenei világot teszi még varázslatosabbá az est két vendége Palya Bea és Birta Miklós.
Palya Bea és Nagy János az elmúlt években sokféle formációban léptek fel együtt. Fellépéseiknek mindig izgalmas színfoltja a közös improvizáció ahol a két művész különböző egyénisége találkozik, és éppen e két személyiségből fakadó polaritás alkotja egységét zenéjüknek.
Birta Miklós gitáros, zeneszerző, a Kodolányi János Főiskola Jazztanszakának gitártanára, hosszú évek óta a "különleges gitáros". Nemzetközileg is elismert művész, aki folyamatosan új utakat keres, kreativitása nem ismer határokat.


Helyszín: Francia Intézet; 
1011 Budapest, Fő u. 17.
Időpont: 2010 március 3., 20 00


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése