2010. február 22., hétfő

20 év New Wave


Újra Budapest vendége lesz a kiváló orosz író, Jevgenyij Popov, akinek A hazafi lelke című könyve az első orosz posztmodern regény, s aki az idén a legrangosabb orosz kulturális díj, a TRIUMF kitüntetettje! 


Popovot egyszerre nevezik a legvidámabb anarchistának és a legoroszabb szibériainak. A 70-es évek végén a METROPOL c. szamizdat kötet miatt kizárták a Szovjet Irószövetségből, a 90-es években viszont beválasztották PEN-klub elnökségébe. Őt Suksin fedezte fel, ma pedig ő fedez fel remek fiatal orosz írókat. Legújabb regénykísérletét az interneten publikálja heti folytatásokban, rajongótábora kommentjei vagy épp heves ellenérvei kíséretében Popov a magyar irodalom "orosz hangja" Moszkvától Szibériáig: Esterházy Péter oroszországi népszerűsége neki is köszönhető. A kilencvenes években rendszeresen publikált a Beszélőben, később a Lettre Internacionale-ban, jelentek meg novellái a Se apák, se fiúk c. kötetben és más gyűjteményekben, Holka László, Hetényi Zsuzsa, Kiss Ilona, Goretity József, M. Nagy Miklós és mások fordításában.

Ezúttal ismét Kukorelly Endre lesz a beszélgetőpartnere, akivel néhány évvel ezelőtt már végigjárták az "irodalmi Budapestet" - Petrovics Eszter dokumentumfilmjében, amely a moszkvai könyvfesztiválra készült(részleteket vetítünk belőle). A hazafi lelke c. könyvből oroszul és magyarul hangzanak el részletek.

Kérdez: Holka László
Fordít: Kiss Ilona
Házigazda: Bárdos Deák Ágnes
Sorozatszerkesztő: Karádi Éva

Időpont: 2010. február 24., 18-19 30
Helyszín: Gödör Klub (Erzsébet tér)

Forrás: Gödör Klub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése